Brexit slår hårt mot EU

Brexit slår hårt mot EU

Tidigare har man vetat att ett brittiskt utträde ur unionen skulle ge en negativ påverkan på unionen. Efter att en uppmärksammad studie gjorts kan effekterna dock bli värre än vad man tidigare har befarat. I vinter hålls ett EU-toppmöte kring BREXIT, och frågan är om studien inte har stärkt den brittiska premiärministerns förhandlingsläge.

 

Brexit beräknas påverka EU på många olika sätt. Om utgången sker snabbt och hårt kommer de negativa effekterna att förstärkas. Till exempel kan en hård utgång förstöra upp till fyra gånger fler jobb på kontinenten, än om utträdet sker mjukt och under ordnade former. Det här varnar forskare i Belgien om, som kommit med en studie om utträdet.

Stöd för värdekedjor försvinner

Anledningen till att en hård Brexit skulle slå starkt på den europeiska arbetsmarknaden är handelsreglerna. Både europeiska och brittiska företag förlitar sig på dessa, som kan komma att upphävas vid en hård och snabb Brexit. En försvagad arbetsmarknad får många ringar på vattnet. I sin helhet kan det innebära att europeiska BNP-siffror får sig en rejäl törn om utträdet sker innan handelsavtal är framförhandlade.

 

Plan B finns

Om förhandlingarna går som planerat finns en Plan B från EU:s sida. Nyligen gavs britterna en tidsfrist på två veckor att lämna besked på en rad avgörande punkter. Michael Barnier, som är chefsförhandlare, har i flera medier understrukit att det inte är något förstahandsalternativ att en plan B ska behöva användas (givetvis). Däremot har han påpekat att det är fullt möjligt att så sker, och att alla bör planera för det. Det här innefattar inte bara unionens medlemsstater, utan också dess företag.

 

Skulle en överenskommelse kring handeln inte nås, kommer WTO:s regler åter att gälla. I teorin ger det EU och Storbritannien ungefär samma avtal som EU har med Kina. Storbritannien har i sin tur begärt uppskov för att fastslå kostnaderna för utträdet.

 

Brexit – Vet mer om omröstningen

 

  • Omröstningen hölls sommaren 2016.
  • I England vann rösterna med 53,4 % mot 46,6%. I Wales vann rösterna med 52,5 % mot 47,5 %. Både Skottland och Nordirland röstade för att utträdet inte skulle ske, Skottland med relativt stor marginal (62 % mot 38 %)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *