Stockholm har näst högst kontorshyror i Europa

Stockholm har näst högst kontorshyror i Europa

Det är JLL som har gjort en studie på kontorshyror runt om i världen. Globalt ligger Stockholm på 20:e plats, men i Europa är det här som kontorshyrorna nästan är högst. Åtminstone när vi talar om lite finare kontor.

 

I studien har man jämfört hyreskostnaderna i de finare kontoren på världens 54 största marknader. Man har kommit fram till att efterfrågan är hög i princip världen över, och att hyrorna stiger när tillgången på antalet lediga lokaler är låg. Så är fallet inte bara i Stockholm, utan även på andra platser i världen.

Tech-sektorn är viktig

Techbolag är en viktig kundkrets för de finare kontoren. Många är måna om sitt varumärke, delvis i syfte att kunna locka förmågor från andra länder. En del i att locka den bästa arbetskraften är att ha premiumkontor och goda arbetsvillkor i övrigt. I Stockholm finns en bubblande start-upscen, vilket kan ha bidragit till att Stockholm blivit näst dyrast i Europa. Hyrorna är över 8 000 kronor per kvadratmeter för de finare kontoren. I andra storstäder i Europa, till exempel Berlin, Amsterdam och Bryssel, ligger kvadratmeterhyran knappt på hälften av detta.

Stockholm inte värst

Stockholm må vara bland de dyraste i Europa, men om vi tittar globalt bleknar kontorspriserna i den svenska huvudstaden. I centrala Hongkong är det dyrast i hela världen, där hyrorna ligger på nästan 30 000 kronor per kvadratmeter. Midtown i New York och Londons West End följer därefter, men har ändå bara två tredjedelar av hyrorna i Hongkong.

Ser annorlunda ut när alla kontor beaktas

Tittar vi bara på premiumkontoren är Stockholm alltså näst dyrast i Europa. Om alla kontor beaktas ser det dock lite annorlunda ut. Då placerar sig Stockholm först på en sjundeplats i Europa, med ett kvadratmeter pris på ungefär sex och ett halvt tusen kronor. På första plats ligger London West End, följt av London City. Därefter kommer Paris, Zürich, Genève och Moskva innan Stockholm. Efter Stockholm följer Dublin, Milano och Frankfurt. Klart är att det finns många städer att välja mellan för den som ska starta ett företag. Det finns städer som är betydligt billigare än Stockholm.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *