Vet mer om Brexit

Vet mer om Brexit

Om inte lång tid är det dags för ett viktigt toppmöte avseende Storbritanniens utträde ur unionen. Det kan nu vara aktuellt att göra sig påmind om vad som egentligen har hänt – och vad som kan komma att hända framöver.

Vad händer nu?

Storbritanniens utträde ur EU är planlagt att ske klockan elva, lokal tid, fredagen den 29:e mars 2019. Det som huvudsakligen diskuteras nu är vilken effekt Storbritanniens utträde kommer att få på övriga kontinenten. För att effekterna ska bli så få som möjligt håller man på att komma överens om ett skilsmässoavtal, där handelsavtalen bland annat beaktas. Något annat som kommer att behöva diskuteras är vad som ska hända med gränsen till Nordirland och brittiska invånare som bor i EU (och EU-invånare som bor i Storbritannien). Att lösa frågan på ett smidigt sätt är i allas intresse. Ett snabbt och hårt utträde kan slå hårt på unionens övriga länder – även Sverige.

 

Hur såg folkomröstningen ut?

Folkomröstningen, som hölls den 23:e juni 2016, vann till fördel för Brexit. Resultaten var dock jämna, med 51,9 % som vann mot 48,1 %. Andelen röstberättigade som gick till vallokalerna var 71,8 %, med över 30 miljoner röstande medborgare. I olika regioner i Storbritannien såg det ut såhär:

 

  • 53,4 % röstade för utträdet medan 46,6 % röstade emot.
  • 52,5 % för och 47,5 % emot.
  • 38 % för, 62 % emot.
  • 44,2 % för, 55,8 % emot.

 

Som synes röstade både Skottland och Nordirland för att stanna i unionen. Med tanke på befolkningsfördelningen var det ändå BREXIT-sidan som vann till slut.

 

Hur har Brexit påverkat ekonomin?

Många motståndare talade om att ett utträde skulle leda till en djup ekonomisk kris. Så har dock inte varit fallet. Visserligen tog ekonomin en smäll tiden efter omröstningen, som bland annat ledde till en sänkt pund i förhållande till USD och euro. Däremot växte Storbritanniens ekonomi i sin helhet under samma år som omröstningen hölls. Detta med 1,8 %, slaget bara av Tyskland (1,9 %) bland G7-länderna. Under 2017 har landets ekonomi fortsatt att växa i ungefär samma takt.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *